Klip "Dech" Vladimíra Mišíka popisuje konce a nové začátky

08.12.2021 10:35 - Jiří V. Matýsek | foto: Animal Music / Zuzana Bönish

Koncem září vydané studiové album Vladimíra Mišíka "Noční obraz" sklidilo nadšené ohlasy kritiky a přilákalo i řadu posluchačů - na vysokých příčkách prodejního žebříčku se deska drží navzdory tomu, že zatím stále není k dispozici na streamovacích službách. Nyní byl představen třetí singl z ní, "Dech", a doplnil jej i videoklip.

A opět je jiný - po animovaném nostalgickém snímku k písni "Šedesátá léta" a lyric videu ke skladbě "Nad útesem dění" je tu minifilm, který ve zhuštěné podobě popisuje vývoj vztahu mezi lidmi. Vizuál je dílem scenáristky a režisérky Maji Hamplové, která je držitelkou ceny Anděl za velice úspěšný Mišíkův klip k písni "Jednou" z předchozího alba. Do hlavních rolí intimního příběhu obsadila Ivana Fraňka a Martu Dancingerovou. Kameramanem byl Martin Douba, střihačem Pavel Hrdlička.

"Moje spolupráce s Vladimírem Mišíkem začala už před dvěma lety, kdy jsme spolu s Matějem Chlupáčkem režírovali a vyráběli klip k písni 'Jednou'. Pro mě to byl splněný sen, protože Vláďovu hudbu miluju od dětství," vzpomíná na první spolupráci s Mišíkem Hamplová.

A pokračuje:"Teď Petr Ostrouchov s Vláďou oslovili mě, chvíli jsme hledali vhodnou skladbu a já jsem si vyprosila 'Dech'. Ta skladba mě oslovila hned, na první poslech, slyšela jsem ji už snad tisíckrát a ještě se mi neoposlouchala. Natáčeli jsme v Kersku a ten den sněžilo. Byla první adventní neděle, já jsem režírovala klip o lásce, k písni Vladimíra Mišíka na báseň Františka Hrubína. Úplná vděčnost. Říkala jsem si, že by před letošními Vánoci bylo hezké vyjít s něčím laskavým, co bude lidi spíš spojovat než rozdělovat, a tak vznikl klip o lásce, o koncích a nových začátcích. A hlavně, za použití úryvku z textu: 'Žít a žít - a nestát!' "



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY